Have an account?

Hidrosalpenx ne demektir ve tüp bebekte ne önemi vardır?


Tüplerin karın boşluğuna açılan ucunun tam tıkanması sonucunda, içinin sıvı ile dolarak şişkin görülmesi hidrosalpenks olarak tanımlanır. 
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, geçirilmiş karın bölgesine yönelik operasyonlar ve çikolata kisti gibi her tür durum hidrosalpenksin nedenleri arasındadır.

Hidrosalpenks tanısı; ultrasonografi, ilaçlı rahim-tüp filmi (HSG-histerosalpingografi)  ya da laporoskopi ile konulur. Hidrosalpenks; hem gebe kalmakta sıkıntıya neden olması, hem de tüp bebek tedavisinde gebe kalma oranlarını  azaltması ve olası bir gebelikte düşük riskini arttırması nedeniyle önemlidir.

Yapılan son çalışmalar göstermiştir ki; hidrosalpenks varlığı tüp bebek tedavisi uygulanan hastalarda gebe kalma olasılığını % 50 oranında düşürmekte, gebe kalan hastalarda ise dış gebelik ya da düşükle sonuçlanma olasılığını arttırmaktadır.

Tüp bebek tedavisi öncesi hidrosalpenks saptanan hastalarda, tedavi edici cerrahi planlandıktan sonra hasta tüp bebek tedavisine alınmalıdır. 

Hidrosalpenkse yönelik cerrahi girişimler:
Laparoskopik (kapalı ameliyat) yöntemle tüpün alınması (salpenjektomi) ; Göbekten ve kasık bölgesinden karın boşluğuna girilerek, karın içi gazla şişirilir ve televizyon ekranında görülebilir hale gelir. Bu şeklide tüpün rahime bağlandığı noktadan ilişkisi kesilerek hasarlı tüp çıkartılabilir. Eğer daha önce, geçirilmiş operasyonlara bağlı olarak ya da çikolata kisti nedeniyle karın içinde çok şiddetli yapışıklık var ise, yani teknik olarak tüplerin alınması zorluk arz ediyor ise, tüpün rahimden çıktığı noktadan bağlanması (kornual ligasyon) ve böylece tüp ve rahim ilişkisinin kesilmesi de  planlanabilir.

Essure Uygulanması;  Yeni bir teknik olan vajinal yolla histereskopi (rahim içerisinin ışıklı kaynakla girilerek televizyon ekranında  değerlendirilmesi) kullanılarak tüplerin rahime açıldığı noktada tıkaçla kapatılması (ESSURE) mümkündür ve   gebelik şansını arttırmaktadır. Bu yöntem, ayaktan yapılan bir operasyondur ve hastanede yatma gerekliliği yoktur. Hasta, geldiği gibi klinikten ayrılabilmektedir. İstirahat gerekliliği yoktur ve etkin bir şekilde hidrosalpenx açısından tedavi edicidir. 
İşlem yapıldıktan 3 ay sonrasında tüpte tam tıkanıklık sağlandığı için, tüp bebek tedavisi öncesinde 3 aylık bir bekleme dönemi olmaktadır. Hem herhangi bir kesi gerekliliği olmaması, hem de  hafif bir maske anestezi ile 10-15 dakikalık bir sürede uygulanabilmesi nedeniyle laparoskopiye göre çok daha avantaj sağlamaktadır. 
Bu açıdan bakıldığında tüp bebek tedavisi öncesi hidrosalpenks tanısı alan hastalarda cerrahiden kaçınılmaması önemlidir. Çünkü hidrosalpenx, hem gebe kalınabilirlik, hem de düşük riski açısından çok önemli, düzeltilebilir bir olumsuz faktördür.

0 yorum:

Yorum Gönder