Have an account?

Tüp Bebek Hakkında


Tüp bebek tedavisine alınacak çiftlerin, tedavi öncesinde detaylı olarak değerlendirilmesi ve gerekli ön tetkiklerin planlanması çok önem arzetmektedir. Özellikle, her hastanın mevcut durumuna göre, en uygun olan ilaç tedavi protokolünün seçilerek, kişiye özel tedavi planlanması ve kaliteli hizmet sunulması, başarı yani gebelik elde edilebilmesi açısından çok önemlidir.

Yumurta Keselerinin Büyütülmesi(Kontrollü Ovarian Hiperstimülasyon): Tüp bebek tedavisinde,  adetin 2. ya da 3. gününde yumurta geliştirici ilaçlara (gonadotropinler) başlanmaktadır ve bu süreç, yumurta keseleri yani folliküller istenilen boyuta gelene kadar yaklaşık 8 ila 10 gün sürmektedir. Bu süreçte 3-4 kez kanda estradiol hormon düzeyi bakılması ve ultrasonografi ile gelişimin takibi planlanmaktadır. Yumurta keseleri yani folliküller istenilen boyuta geldiklerinde ise, çatlatıcı iğne yapılarak, bu saatten 36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılması planlanmaktadır.
Yumurta Toplama(OPU): Yumurta toplama işlemi, hafif bir genel anestezi altında yapılmaktadır ve yaklaşık 10-15 dakika sürmektedir. Bir iğne yardımı ile, transvajinal ultrasonografi eşliğinde folliküller aspire edilerek toplanan sıvı laboratuvara gönderilmekte ve yumurtalar toplanmaktadır. İşlem  sonrasında 30-45 dakika dinlenilmesi sonrasında hastalarımız günlük hayatlarına dönebilmektedirler. Toplama sonrasında, adet dönemindeki gibi sancılar olabilmekte ancak, bu sancılar da parasetamol türevi ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilmektedir.
Mikroenjeksiyon (ICSI): Yumurta toplama günü, hastamızın eşinden alınan spermler ile, olgun olan yumurtalara mikroenjeksiyon işlemi yapılmaktadır. Yani, her bir olgun yumurtanın içine, bir sperm mikroskop altında enjekte edilmektedir. Ertesi gün döllenme durumu değerlendirilmektedir. Toplanan yumurtaların yaklaşık olarak %75-80’i olgun yumurta olabilmekte yani mikroenjeksiyon işlemine alınabilmektedir. Mikroenjeksiyon işlemi sonrasında da işleme alınan yumurtaların %75-80’i döllenmektedir.
Yumurta toplama gününden 2 gün sonra, embriyo kalitesi değerlendirilmekte ve çok sayıda iyi kaliteli embriyosu olan hastalarda ( 4 ya da daha fazla iyi kaliteli embriyo varlığında) 5. gün blastokist aşamasında, daha az sayıda embriyosu olan hastalarda ise 3. gün embriyo transferi yapılması planlanmaktadır. Transfer edilenler dışında, kaliteli embriyoları var olan hastalarda da embriyolar  vitrifikasyon yöntemi ile dondurularak saklanabilmektedir.
Embriyo Transferi: Embriyo transferi işlemi yaklaşık 3-4 dakika süren bir işlemdir ve hasta açısından son derece rahattır. Hastalarımız idrara sıkışık halde iken, karından yapılan ultrasonografi eşliğinde, transfer kateteri ile, seçilen embriyolar rahime nakledilir. Işlem ardından, hastamız 30-45 dakika  dinlendikten sonra gidebilmektedir.
Embriyo transferinden 11 gün sonra kanda gebelik testi (βhcG) yapılarak gebelik olup olmadığı değerlendirilebilmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder